Semakan SBP 2023 Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 & 4

SEMAKAN TAWARAN KEMASUKAN KE TINGKATAN SATU (1) & EMPAT (4) SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP) TAHUN 2023/2024 ADALAH PADA 17 MAC SEHINGGA 2 APRIL 2023

Keputusan kemasukan ke Sekolah Khusus (SBP / SMKA) Sesi 2023 / 2024 boleh disemak mulai hari ini.

 • Sekolah Berasrama Penuh(SBP) dan
 • Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA)
 • Sekolah Menegah Teknik (SMT),
 • Kolej Vokasional (KV) dan
 • Maktab Tentera DiRaja Malaysia (MTD)

Ini adalah tarikh terkini semakan SBP sesi 2023 yang diwarwarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Bagi ibu bapa pelajar, untu makluman bagi kemasukan pelajar tingkatan 1 ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP),Sekolah Menegah Kebangsaan Agama (SMKA), serta kemasukan pelajar tingkatan 4 Sekolah Menegah Teknik (SMT) dan Kolej Vokasional (KV) serta Maktab Tentera Diraja Malaysia (MTD).

Permohonan ini adalah secara berpusat, semakan kemasukan murid tingkatan satu dan tingkatan empat di sekolah khusus ini adalah seperti berikut.

Tarikh Semakan SBP 2023 Tingkatan 1 & 4 (Sekolah Khusus)

semakan keputusan sbp 2023

Para ibu bapa pelajar boleh membuat semakan SBP/SMKA/SMT/KV/MTD tawaran kemasukan tingkatan  1 & 4 2023 bermula pada ;

 • Tarikh :- 17 Mac 2023 – 2 April 2023

Semakan SBP 2023

Bagi semakan kemasukan tingkatan 1 2023, sila layari pautan berikut

Untuk semakan SBP Tingkatan 4, sila layari pautan berikut ;

Nota : Adalah di nasihatkan kepada pelajar yang berjaya dan menerima tawaran belajar ke sekolah khsusus ini, untuk  mencetak surat tawaran dan melampirkan dokumen-dokumen seperti yang terdapat dalam lampiran surat tawaran

Kegagalan pelajar berbuat demikian, boleh menyebabkan permohonan pendaftran anda tidak di proses dan pihak sekolah berhak untuk menarik semua tawaran yang diberikan

Rayuan

Kepada pelajar yang mendapat keputusan tidak berjaya. Anda masi boleh membuat permohonan rayuan Sekolah Berasrama Penuh melalui sistem online E-Rayuan

Rayuan bagi Rayuan ke Kolej Vokasional & Sekolah Teknik boleh terus hadir ke Kolej Vokasional & Sekolah Teknik yang berdekatan

Manakala bagi kemasukan ke Maktab Tentera DiRaja tiada permohonan untuk rayuan kemasukan.

Pendaftaran Pelajar SBP Tingkatan 1 & 4

Tarikh pendaftaran pelajar adalah pada bulan April 2023

Persedian Ibu bapa /Pelajar SBP

Bagi pelajar yang berjaya dan ditawarkan untuk kemasukan belajar di sekolah berasrama penuh (SBP), sekolah menengah agama kebangsaan (SMKA), sekolah menengah teknik (SMT), kolej vokasional (KV), Diraja. Maktab Tentera (MTD) dan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) sudah tentu persiapan mereka bagus dan sistematik.

Walaupun begitu, perlu di ingat persediaan akademik sahaja tidak mencukupi untuk melayakkan anak-anak melanjutkan pelajaran di SBP. Menurut pensyarah Kolej Islam Sultan Alam Shah Klang Selangor, Cikgu Adham Berhaumidin, banyak aspek yang perlu diambil kira sekiranya mereka terpilih untuk penginapan.

“Selain pelajar itu sendiri perlu bersedia, ibu bapa juga perlu memahami situasi dan memastikan anak-anak mempunyai kemahiran mandiri untuk belajar dan tinggal di asrama yang suasanaya jauh berbeza dengan belajar dan tinggal di rumah sendiri.

Ianya penting agar matlamat untuk masuk ke sekolah aliran khusus ini tercapai

Kata Adham dalam blognya. Cikgu Adham yang kini mengajar mata pelajaran matematik murid darjah 4 dan 5 berkata, terdapat sepuluh perkara yang perlu dipertimbangkan oleh murid dan ibu bapa di sekolah khas khususnya di SBP.

10 perkara menurut Digital Economy Corporation (MDEC) Digital Educator Cikgu Adham ialah ;

1) pemantauan dan penyeliaan berterusan

 • Sistem pemantauan dan pemantauan berterusan yang dibangunkan oleh kerajaan untuk memastikan pelajar mencapai keputusan ujian yang baik.

2) Elakkan gejala negatif

 • Elakkan gejala negatif dan pengaruh rakan sebaya yang negatif seperti merokok, dadah dan lain-lain seperti sekolah harian. Di sekolah yang masuk sebagai SBP, gejala sebegini terkawal dan jika ada kes sebegini, pelajar didedahkan dengan peraturan ketat seperti buang sekolah.

3) Tersusun rapi

 • Program pendidikan juga disusun dengan baik supaya pelajar papan penuh perlu mengikuti program yang ketat seperti kurikulum (sekolah), kelas persediaan (persediaan), solat berjemaah dan hiburan.

4) Jadi diri sendiri

 • Lulusan SBP dan sekolah khusus lain selalunya berdikari dan bergantung kepada orang lain. Mereka mempunyai lebih banyak kebebasan dan pengetahuan yang mungkin tidak terdapat di sekolah harian.

5) Kitaran hidup

 • Adalah penting untuk manusia mempunyai rutin kerana mereka boleh menggunakannya untuk mempelajari banyak perkara dalam kehidupan. Sebagai contoh, dalam rumah penuh, perlu awal pagi untuk mesyuarat subuh, diikuti dengan sarapan pagi, kelas pendidikan, persiapan, hiburan, aktiviti kerohanian di Maghrib, persiapan petang, dll. Jika anda ingin membuat pelajar di kediaman penuh, ia benar-benar penuh dengan kerja yang berguna. Walau bagaimanapun, pelajar masih mempunyai peluang untuk menonton TV, mendengar muzik, dan melayari Internet dengan jumlah yang tidak terkawal tanpa berlengah-lengah.

6) Tambah kenalan

 • Kewujudan teknologi maklumat dan kebanjiran aplikasi menjadikan dunia kanak-kanak hari ini bercelaru. Berada dengan seseorang di media sosial sangat berbeza dengan dunia sebenar. Inilah masanya untuk menyediakan mereka menghadapi dunia sebenar dan interaksi sosial. Di sekolah khas, mereka akan mengenali erti kawan, dan akhirnya dapat meneruskan cabaran hidup apabila dewasa kelak.

7) Maksimumkan potensi anda

 • Di SBP, pelajar akan bersaing dengan pelajar terpilih. Pertandingan kesihatan ini akan meningkatkan kebolehan anak-anak bukan sahaja dalam bidang akademik, malah juga kokurikulum. Berbanding dengan prestasi akademik, kebanyakan pelajar di sini cemerlang dalam akademik, yang membezakan mereka ialah penampilan diri, lebih berkeyakinan, gaya, kepimpinan, petah berkata-kata, semangat juang dan kemahiran insaniah yang lain.secara berasingan. Inilah yang akan diperhalusi untuk menjadi yang terbaik dari yang terbaik.

8) Belajar untuk hidup susah dan kukuhkan jati diri

 • Dalam rumah yang penuh, pelajar akan mula berdikari, seperti mencuci pakaian, mengemas, berdisiplin, cepat membuat sesuatu, dan lain-lain. Kesengsaraan ini bermakna pelajar akan belajar dan seronok hanya apabila keluar dari asrama nanti.

9) Perjalanan

 • Aktiviti di sini membolehkan pelajar mengembara ke seluruh negara melalui kem, seminar, sukan dan banyak lagi. Aktiviti kreatif sebegini mewujudkan jaringan sosial yang hebat antara pelajar dan ini akan berterusan apabila mereka melangkah ke Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan memasuki alam pekerjaan.

10) Kesihatan yang baik

 • Sebelum memasuki kediaman, pelajar perlu menjalani pemeriksaan kesihatan kerana terdapat aktiviti yang memerlukan mereka cergas, sihat, berdikari dan bertenaga dalam semua bidang.

Sebagai membantu untuk ibubapa pelajar mendapatkan sedikit gambaran suasana sekolah berasama penuh, Ibu bapa/penjaga juga boleh menonton video berikut untuk mengikuti pengalaman rutin harian bersekolah di sekolah berasrama penuh

Soalan Lazim F.A.Q

Bilakah tarikh semakan SBP/SMKA 2023?

17 Mac – 2 April 2023

Bagaimana cara untuk membuat semakan status permohonan SBP/SMKA ?

i.Bagi semakan SBP/SMKA kemasukan tingkatan 1, sila layari pautan berikut https://spskt1.moe.gov.my/
ii.Untuk semakan kemasukan tingakatan 4, sila layari pautan berikut ;
https://spskt4.moe.gov.my/

Apakah tindakan selanjutnya yang perlu dibuat sekiranya pelajar mendapat tawaran ke SBP/SMKA?

• Pelajar dikehendaki mencetak surat tawaran dan  lampiran yang disertakan.
• Semua permohonan hendaklah dilengkapkan dengan sempurna dan diserahkan kepada pihak sekolah pada hari pendaftaran.
• Jika maklumat tidak lengkap/palsu, pihak sekolah berhak untuk tidak mendaftar/menolak pendaftaran.

Bilakah e-rayuan dibuka?

E-rayuan akan dibuka pada tarikh sama semakan permohonan di keluarkan

Jika saya memohon SBP, bagaimana saya boleh membatalkannya kerana saya ingin memohon MRSM?

Pelajar boleh memaklumkan kepada Jabatan melalui surat yang menunjukkan pembatalan permohonan kepada SBP. Sekiranya tawaran telah dibuat, pelajar boleh menolaknya dan menghantar membuat permohonan ke MRSM. Walau bagaimanapun, sekiranya pelajar telah membuat penolakan, pelajar tidak lagi akan ditawarkan kemasukan SBP/SMKA dan rayuan tidak akan dipertimbangkan

Benarkah seseorang pelajar hanya diberi satu tempat di SBP atau MRSM?

Ya. Setiap pelajar hanya akan menerima satu permohonan daripada KPM atau MARA. Walau bagaimanapun, pelajar masih mempunyai pilihan untuk ditawarkan ke MRSM sekiranya pelajar menolak tawaran SBP

Bolehkah pelajar menukar kursus/aliran?

Tidak

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai semakan SBP 2023, anda boleh hubungi talian 03-8884 6456  atau e-melkan kepada adukpm[@]moe.gov.my

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!