Sanusi Md Nor – Biodata MB Kedah, Pencapaian & Sumbangan

Sanusi atau nama sebenarnya Muhammad Sanusi Md Nor ialah ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai Menteri Besar Kedah ke-14 sejak Mei 2020. Beliau adalah ahli Parti Islam Malaysia (PAS) dan merupakan Timbalan Pesuruhjaya I parti itu bagi Kedah.

Pada tahun 2021, beliau telah di anugerahkan pangkat Laksamana Pertama (Kehormat) Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Pengiktirafan itu sekali gus menjadikan beliau penaung kepada pasukan Tentera Simpanan Darat, Laut dan Udara Negeri Kedah.

Anugerah di berikan atas perkenan KDYMM Yang di-Pertuan Agong itu sebelum ini disandang oleh kerabat diraja dan individu yang berjasa di bidang ketenteraan

Biodata Sanusi (MB Kedah)

biodata sanusi

Dato’ Seri Haji Muhammad Sanusi Md Nor ialah seorang ahli politik Malaysia yang telah berkhidmat sebagai Menteri Besar Kedah ke-14 sejak Mei 2020.

Beliau merupakan ahli Parti Islam Malaysia (PAS) dan merupakan Timbalan Pesuruhjaya I parti itu bagi Kedah.

Sanusi dilahirkan pada 4 Ogos 1974, di Sik, Kedah. Beliau mendapat pendidikan rendah di Sekolah Rendah Batu 5, Sik, dan kemudiannya pendidikan menengah di Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, Sungai Petani, Kedah, Sekolah Menengah Kebangsaan Sik, Sik, Kedah dan Sekolah Menengah Kebangsaan Derma, Kangar, Perlis. Beliau menerima Ijazah Sarjana Muda Sastera Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia (USM), Gelugor, Pulau Pinang.

Sanusi memulakan karier politiknya pada 1998 apabila dilantik menjadi EXCO sayap Pemuda PAS di Pulau Pinang. Beliau kemudiannya dipilih menganggotai AJK PAS Pusat pada 2005. Pada 2008, beliau dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Kedah.

Sanusi dipilih menganggotai Dewan Undangan Negeri Kedah pada pilihan raya umum 2018, mewakili kawasan Jeneri. Beliau dilantik sebagai Ketua Pembangkang di Kedah dari Julai 2018 hingga Mei 2020. Pada Mei 2020, Sanusi dilantik sebagai Menteri Besar Kedah selepas kejatuhan kerajaan negeri Pakatan Harapan. Beliau merupakan pemimpin PAS pertama dilantik sebagai Menteri Besar Kedah

Jawatan Yang Pernah Disandang Dalam Politik dan Kerajaan

  • Menteri Besar Kedah (Mei 2020 – sekarang)
  • Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah (2017 – sekarang)
  • Ahli Dewan Undangan Negeri Kedah (2018 – sekarang)
  • Ketua Pembangkang di Kedah (Julai 2018 – Mei 2020)
  • Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah (2008 – 2018)
  • EXCO sayap Pemuda PAS Pulau Pinang (1998 – 2005)

Anugerah Pinggat dan Gelaran Yang Diterima

sanusi mb kedah
  • Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (S.S.A.H.) – Dato’ Seri (2020)
  • Perintah Setia Diraja Kedah (D.S.K.) – Dato’ (2018)
  • Pingat Khidmat Bakti (P.J.K.) (1998)

Pencapaian Sanusi

Berikut adalah beberapa pencapaian cemerlang Sanusi sebagai Menteri Kehakiman Kedah:

Beliau telah memperkenalkan beberapa inisiatif ekonomi bagi merancakkan ekonomi negeri termasuk Perbadanan Pembangunan Kedah (KEDCORP) dan Pusat Inovasi Teknologi Hijau Kedah (K-Green).

Beliau juga telah memperkenalkan beberapa inisiatif sosial untuk meningkatkan kehidupan rakyat Kedah antaranya Program Sekolah Bestari Kedah dan Program Penjagaan Kesihatan Kedah.

Beliau juga lantang mengkritik kerajaan persekutuan, khususnya mengenai isu seperti skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Sanusi adalah seorang tokoh yang kontroversi, tetapi dia juga seorang yang popular. Beliau dilihat ramai sebagai seorang pemimpin yang kuat dan berkebolehan yang sanggup mempertahankan hak rakyat Kedah.

Sumbangan Sanusi Kepada Kedah

Muhammad Sanusi Md Nor telah menjadi Menteri Besar Kedah sejak Mei 2020. Semasa memegang jawatan, beliau telah memberikan beberapa sumbangan kepada negeri ini, antaranya:

Inisiatif ekonomi: Beliau telah memperkenalkan beberapa inisiatif ekonomi bagi merancakkan ekonomi negeri termasuk Perbadanan Pembangunan Kedah (KEDCORP) dan Pusat Inovasi Teknologi Hijau Kedah (K-Green). Inisiatif ini bertujuan untuk menarik pelaburan, mewujudkan pekerjaan, dan menggalakkan pembangunan mampan.

Baca juga antara bantuan dan sumbangan khas untuk negeri kedah :

Inisiatif sosial: Beliau juga telah memperkenalkan beberapa inisiatif sosial untuk meningkatkan kehidupan rakyat Kedah, antaranya Program Sekolah Bestari Kedah dan Program Penjagaan Kesihatan Kedah. Inisiatif ini bertujuan untuk menyediakan pendidikan dan penjagaan kesihatan yang berkualiti kepada rakyat Kedah.

Pembangunan infrastruktur: Beliau juga telah menyelia beberapa projek pembangunan infrastruktur di Kedah, termasuk pembinaan jalan baru, jambatan, dan hospital. Projek-projek ini bertujuan untuk meningkatkan ketersambungan dan akses kepada perkhidmatan penting di negeri ini.

Pelancongan: Beliau juga telah berusaha untuk mempromosikan pelancongan di Kedah. Beliau telah melancarkan beberapa inisiatif pelancongan, termasuk Pelan Induk Pelancongan Kedah dan Festival Kesenian Antarabangsa Kedah. Inisiatif ini bertujuan untuk menarik pelancong ke negeri ini dan meningkatkan ekonomi tempatan.

Sumbangan Sanusi kepada negeri Kedah amat besar. Beliau telah membantu meningkatkan ekonomi negeri, pembangunan sosial, dan infrastruktur. Beliau juga telah berusaha untuk mempromosikan pelancongan di negeri ini. Hasil kerja beliau telah menjadikan Kedah sebagai tempat yang lebih makmur dan boleh didiami.

Kontroversi Sanusi

Bagaimanapun, tempoh Sanusi sebagai Menteri Besar juga telah menimbulkan kontroversi. Dia telah dikritik kerana mengendalikan wabak COVID-19, merobohkan kuil Hindu, dan komennya tentang negeri Pulau Pinang. Di sebalik kontroversi, Sanusi kekal sebagai tokoh popular di Kedah. Beliau dilihat ramai sebagai seorang pemimpin yang kuat dan berkebolehan yang sanggup mempertahankan hak rakyat Kedah.

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Dato’ Seri Haji Muhammad Sanusi Md Nor Menteri Besar Kedah anda boleh layari Pusat Khidmat Adun Jerai

Facebook : https://www.facebook.com/pkwrdunjeneri

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!