Perodua Nexis ‘D66B’ Harga, Dimensi,Interior & Tarikh Pelancaran

Tengah hangat di perkataan mengenai projek D66B iaitu Perodua Nexis yang menyerupai Toyota Yaris Cross dan bakal menjadi pesaing kepada Proton X50 dengan harga Nexis dianggarkan sekitar RM75,000 sehingga RM80,000 jauh lebih murah daripada X50 pada ketika ini yang bermula dengan harga RM79,200.

Walaupun belum ada makluman rasmi yang di keluarkan oleh Perodua, namun khabar angin yang bertiup kencang ketika ini seakan tidak dapat disangkal apabila ada pihak yang membuat semakan melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) mengesahkan bahawa jenama Nexis dan Traz telah di daftarkan oleh pihak Perodua pada 29 April 2022 dengan pengkelasan 12 yang berkait dengan kereta.

perodua nexis my ipo
Kredit photo : Vanhoe Rage

Bukan satu tapi dua nama telah di “lock” oleh pihak Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) bagi digunakan untuk model terbaru yang bakal dikeluarkan. Tetapi kenapa ramai bercakap tentang Nexis?

Perodua Nexis Bakal Dilancar 2024

perodua nexis by theottle
Kredit photo : @Theottle Gambaran Proton Nexis
proton nexis 2023 by theottle
Kredit photo : @Theottle Gambaran Lampu Hadapan Proton Nexis
Kredit photo : @Theottle Gambaran Belakang Proton Nexis

Ini adalah tarikh ramalan yang dibuat oleh ramai penganalisis bebas berdasarkan fakta-fakta dan data yang boleh dipercayai.

Perodua Nexis ialah SUV segmen B yang dijangka akan dilancarkan di Malaysia pada 2024. Ia akan menjadi SUV paling premium Perodua, dan akan berada di atas Ativa dalam barisan. Nexis dikhabarkan berasaskan Toyota Yaris Cross, yang dilancarkan di Indonesia pada 2022.

Jika ini benar, Nexis boleh dijangka mempunyai reka bentuk yang serupa dengan Yaris Cross, dengan profil yang anggun dan sporty

Menurut Abang Gan Pandu Laju, tarikh pelancaran Perodua Nexis berkemungkinan akan di lancarkan pada Q3 2024, iaitu sekitar Julai – September 2024.

Apa yang menarik mengenai model ini?

Harga

Perodua Nexis dijangka bermula pada harga sekitar RM75,000 sehingga RM80,000 yang mana pastinya akan menjadi pesaing kepada Proton X50 . Anggaran harga ini adalah berdasarkan track rekod harga bagi model SUV segmen B yang pernah dikeluarkan oleh Perodua sebelum ini seperti Ativa dan Alza

Dimensi Perodua Nexis

Berikut merupakan video gambaran reka bentuk Perodua Nexis oleh Theophilus Chin

Dari segi dimensi, Perodua Nexis dijangka lebih besar sedikit daripada Ativa dan akan dibina di atas platform DNGA-B, yang turut menyokong Toyota Vios 2023, Perodua Alza 2022, dan Toyota Veloz 2022. Ia dikhabarkan mempunyai panjang 4,320 mm, lebar 1,770 mm, dan ketinggian 1,685 mm. Ini akan memberikan lebih banyak ruang dalaman dan kapasiti kargo daripada Ativa.

Enjin

Di bawah hud, Nexis dijangka dikuasakan oleh enjin 1.5L Dual VVT-i yang menghasilkan 106 hp dan tork 140 Nm. Enjin ini akan dipasangkan dengan transmisi D-CVT

Kemungkinan model Perodua Nexis yang bakal di keluarkan mengunakan enjin dengan sistem hibrid tidak dapat dipastikan lagi. Tapi menerusi temuramah yang pernah dibuat bersama Pengerusi dan juga CEO Perodua Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad, beliau ada menyatakan model terbaru keluaran Perodua yang dijangka akan dikeluarkan pada 2024 ini akan mengunakan sistem hidrid.

Sistem hibrid yang terdapat dalam Yaris Cross, yang terdiri daripada empat silinder NA 2NR-VEX 1.5 liter NA dengan 91 PS (90 hp atau 67 kW) dan 121 Nm, dan motor cengkaman elektrik yang dinilai pada 80 PS (79 hp atau 59 kW) dan 141 Nm, juga kemungkinan untuk Perodua Nexis.

Spesifikasi & Interior

Dari segi ciri, Nexis dijangka datang standard dengan pelbagai ciri keselamatan dan kemudahan, termasuk:

  • Tempat duduk kulit
  • Lampu utama LED
  • Stereng pelbagai fungsi
  • Kelompok instrumen digital
  • Lebih besar daripada Ativa
  • Perodua Smart Drive Assist (ADAS)
  • ASA 2.0 dengan kamera 360, kawalan kelajuan penyesuaian
  • Bar lampu belakang LED tajam yang melintasi pintu belakang SUV
  • Paparan sistem Audio dengan sokongan Android Auto dan Apple CarPlay tanpa wayar

Bayangan rupa bentuk bahagian hadapan Nexis mempunyai lampu hadapan yang tajam serupa dengan Yaris Cross, manakala bahagian belakang mempunyai rupa Lexus-esque, terutamanya bar lampu belakang LED tajam yang melintasi pintu belakang SUV

Secara keseluruhannya, Perodua Nexis sedang membentuk SUV segmen B yang sangat menjanjikan. Ia dijangka menawarkan ruang dalaman yang luas, perjalanan yang selesa, dan pelbagai ciri canggih pada harga yang kompetitif.

Paparan Nexis, harga, spesifikasi dan semua maklumat yang telah menjadi tular adalah tidak rasmi, tetapi ia menunjukkan rupa SUV segmen B Perodua masa hadapan

Untuk maklumat lanjut berkaitan perkembangan terbaru kereta keluaran Perodua anda juga boleh melayari laman web rasmi perodua ; https://www.perodua.com.my/ dan laman sosial di ;

Baca juga :

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!