Permohonan Biasiswa Yayasan Hong Leong Foundation (HLF) 2022

Sukacita di maklumkan permohonan Biasiswa Yayasan Hong Leong  Foundation (HLF) 2022 di buka kepada rakyat Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran dalam program Diploma atau Ijazah Sarjana Muda.

 

Permohonan biasiswa ini terbuka untuk pelajar menyambung pengajian sama ada di intitutsi awam mahupun swasta. Mereka yang layak juga tidak perlu membayar balik tawaran biasiswa Yayasan Hong Leong. Tertakluk dengan terma dan syarat.

Apa Itu Biasiswa Yayasan Hong Leong Foundation (HLF)

biasiswa hong leong foundation 2022

HLF menawarkan biasiswa kepada rakyat Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran dalam program Diploma atau Ijazah Sarjana Muda. Biasiswa ini ditawarkan setiap tahun dan panggilan untuk permohonan bermula pada 1 April dan berakhir pada 31 Mei setiap tahun . Walau bagaimanapun, dimaklumkan bahawa panggilan untuk permohonan tahun ini (2022) telah ditangguhkan kepada 15 Mei dan berakhir pada 30 Jun .

Baca juga : Terkini Biasiswa Top Glove Foundation 2022

Biasiswa ini diberikan kepada mereka yang mengikuti pengajian dalam Diploma, Diploma Lanjutan atau Pengajian Prasiswazah (kursus ijazah pertama dalam MANA-MANA ​​kursus atau bidang pengajian secara sepenuh masa di universiti dan kolej awam dan swasta yang diiktiraf di Malaysia.

Syarat Kelayakan

Syarat Umum

 • Ia terbuka kepada warganegara Malaysia berumur antara 17 – 25 tahun yang telah menduduki peperiksaan SPM/STPM tahun sebelumnya dan menerima keputusan anda pada bulan Mac tahun ini.
 • Mereka yang sedang mengikuti program Diploma, Diploma Lanjutan atau Ijazah (Tahun 1, 2 atau 3) di mana-mana kolej dan universiti tempatan yang diiktiraf juga boleh memohon.
 • Jumlah pendapatan isi rumah mestilah RM5,000 dan ke bawah sebulan .

Syarat Khusus

 • SPM : Minimum 8A
 • STPM / Matrikulasi / A-Level / Asasi / Diploma / Ijazah : PNGK minima 3.5 (Sila tukar pemarkahan kepada PNGK semasa memohon jika pemarkahan anda tidak dalam format ini pada masa ini.)

Kurus Pengajian Yang Layak Memohon

Pemohon boleh mengikuti pengajian Diploma, Diploma Lanjutan dan Pengajian Prasiswazah (kursus ijazah pertama) dalam MANA-MANA ​​kursus di universiti dan kolej awam dan swasta yang diiktiraf secara sepenuh masa di Malaysia.

 

Kelebihan Biasiswa HLF

Sepanjang tempoh biasiswa, Yayasan juga akan menganjurkan pelbagai program pengayaan seperti

 • kem kepimpinan atau motivasi,
 • ceramah,
 • seminar,
 • lawatan kilang,
 • hari pembangunan kerjaya dan sebagainya untuk manfaat para ulama.

 

Selain bantuan kewangan, Program Biasiswa Yayasan Hong Leong juga menawarkan peluang untuk latihan industri atau amali di syarikat subsidiari kumpulan yang berkaitan.

Anda dialu-alukan untuk mendapatkan pekerjaan dengan Kumpulan selepas tamat pengajian. Ketersediaan pekerjaan adalah berdasarkan keperluan. Jabatan Sumber Manusia mengadakan Pameran Kerjaya di pelbagai syarikat operasi dalam Kumpulan. Jemputan untuk menyertai kerjaya ini akan dibuat melalui laman Facebook Scholar .

 

Jumlah Pembiayan Biasiswa

 • Pengajian prasiswazah di Universiti Awam — RM 8,500/ = setahun
 • Kursus Diploma/Diploma Lanjutan di Universiti Awam — RM 6,000/ = setahun
 • Pengajian prasiswazah di universiti swasta tempatan — sehingga RM 24,000/ = setahun
 • (Program ijazah “3+0” secara sepenuh masa dan di kampus) Kursus Perubatan/Pergigian di Universiti Swasta tempatan – sehingga RM 32,000/ = setahun

Dokumen di Perlukan

 • Semasa proses permohonan dalam talian, anda perlu memuat naik salinan yang diperakui-benar bagi versi asal oleh pihak berkaitan seperti sekolah, universiti, dsb.
 • Jika anda disenarai pendek untuk temu duga, anda akan dikehendaki membawa versi asal atau salinan yang disahkan benar semasa sesi temu duga.
 • Sila ambil perhatian bahawa anda akan segera ditolak dan disenarai hitam sekiranya kami mendapati anda telah memalsukan dokumen atau memberikan maklumat palsu, terutamanya maklumat yang berkaitan dengan status kewangan dan latar belakang keluarga anda dalam borang permohonan dalam talian.

 

 

Cara Permohonan

Tarikh tutup Permohonan

Bagi tahun 2022, permohonan boleh dibuat mulai 15 Mei 2022 sehingga tarikh tutup pada 30 Jun 2022

 

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan mengenai Permohonan Biasiswa Yayasan Hong Leong foundation (HLF) 2022, anda boleh menghubungi sekretariat Yayasan Hong Leong di talian 03 2020 1617 atau anda juga boleh layari laman https://hongleongcsr.org/

 

Soalan lazim yang biasa di tanya mengenai Biasiswa Hong Leong Foundation (HLF)

Bagaimana Cara Memohon?

Permohonan secara online menerusi pautan https://hongleongcsr.org/index.php/hong-leong-foundation/education/scholarships/undergraduate-scholarship

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan?

30 Jun 2022

Apakah Syarat Permohonan?

 • Terbuka kepada warganegara Malaysia berumur antara 17 – 25 tahun yang telah menduduki peperiksaan SPM/STPM tahun sebelumnya dan menerima keputusan anda pada bulan Mac tahun ini.
 • Mereka yang sedang mengikuti program Diploma, Diploma Lanjutan atau Ijazah (Tahun 1, 2 atau 3) di mana-mana kolej dan universiti tempatan yang diiktiraf juga boleh memohon.
 • Jumlah pendapatan isi rumah mestilah RM5,000 dan ke bawah sebulan .
 • SPM : Minimum 8A
 • STPM / Matrikulasi / A-Level / Asasi / Diploma / Ijazah : PNGK minima 3.5 (Sila tukar pemarkahan kepada PNGK semasa memohon jika pemarkahan anda tidak dalam format ini pada masa ini.)
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!