Hari Wartawan Nasional 2023 (HAWANA) Tema & Acara

HAWANA, atau Hari Wartawan Nasional 2023, ialah Hari Wartawan Kebangsaan Malaysia. Ia adalah hari untuk meraikan sumbangan wartawan kepada masyarakat Malaysia. HAWANA pertama disambut pada tahun 2018, dan ia telah diadakan setiap tahun sejak itu.

.

HAWANA 2023 akan menampilkan pelbagai acara, termasuk ucaptama oleh Perdana Menteri, perbincangan panel mengenai etika media, dan bengkel kewartawanan digital. Terdapat juga karnival, dan beberapa acara di mana wartawan boleh berinteraksi dengan orang ramai dan belajar tentang teknologi media baharu.

HAWANA 2023 merupakan acara penting bagi industri media Malaysia. Ia adalah peluang untuk wartawan berkumpul dan meraikan profesion mereka, dan ia juga peluang untuk orang ramai mengetahui lebih lanjut tentang peranan media dalam masyarakat.

Hari Wartawan Nasional (HAWANA)

Tarikh 29 Mei telah diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional (HAWANA). Tarikh bersejarah itu dipilih sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939.

HAWANA pertama kali diadakan pada 11 April 2018 di Pusat Pameran dan Konvensyen MATRADE (MECC) Kuala Lumpur bertemakan ‘Membela Bangsa, Membina Nasional’. Seramai 1,000 pengamal media dari seluruh tanah air berhimpun pada sambutan yang julung kali berkenaan.

Bagaimanapun, HAWANA tidak dapat diadakan pada 2020 dan 2021 berikutan pandemik COVID-19.

Tujuan & Objektif HAWANA

HAWANA diadakan sebagai satu bentuk pengiktirafan dan penghargaan tertinggi kepada pengamal media di Malaysia. Media merupakan perantara yang amat penting dalam pembangunan dan perpaduan negara serta kesejahteraan rakyat. Ia berperanan merangkumi segala bidang yang melibatkan masyarakat termasuk ekonomi, politik, pendidikan, hiburan, agama, sains, teknologi, kebajikan dan kesejahteraan manusia, persekitaran dan ekologi

Secara asasnya objektif hari wartawan nasional adalah ;

 • Mengiktiraf sumbangan wartawan kepada masyarakat Malaysia.
 • Untuk mempromosikan kebebasan dan kemerdekaan media.
 • Untuk menggalakkan kewartawanan beretika.
 • Untuk mengeratkan hubungan antara media dan orang ramai.

Baca juga : Format dan Contoh Penulisan Karangan Jenis Berita

Logo HAWANA 2023

Bagi sambutan 2023, logo sambutan hari wartawan nasional adalah berasaskan elemen labu sayong dan bunga kertas yang menjadi simbolik kepada Ipoh Perak yang menjadi lokasi sambutan bagi tahun ini.

Labu sayong
Elemen utama bagi mengambarkan identiti perusahaan dari perak

3 Kelopak
simbolik daun bunga kertas yang sinonim dengan Ipoh, yang terkenal sebagai Bandar Bunga Kertas (Bougainvillea)

4 Warna
Warna yang terdapat pada bendera Malaysia

Baca juga : Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2023

Tarikh & Tema Hari Wartawan Nasional 2023 (HAWANA)

hari wartawan nasional 2023

HAWANA 2023 akan diadakan di Ipoh, Perak, dari 27 hingga 29 Mei. Tema HAWANA tahun ini ialah “Media Berintegriti, Negara Sejahtera.” Tema ini menggambarkan kepentingan integriti media dalam mewujudkan negara yang makmur

Acara / Aktiviti HAWANA 2023

Sepanjang sambutan hari wartawan nasional 2023, beberapa acara dan aktiviti yang dirancang pada hari tersebut di antaranya ;

 • Majlis kemuncak
 • Treasure hunt
 • Tabung kasih @ HAWANA
 • Pameran
 • Forum Media
 • Mini Karnival
 • Boling
 • Cenderamata

Maklumat Lanjut

Bagi anda yang berminat untuk hadir ke program sambutan Hari Wartawan Nasional 2023 (HAWANA) anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut dan pendaftaran bagi aktiviti atau acara yang dibuat, anda boleh layari ;

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!