Ujian DASS 21 KKM Online Beserta Skala Skor

Borang Ujian DASS 21 KKM Online Beserta Skala Skor Ujian Untuk Ketahui Tahap Kesihatan Mental di Sediakan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kementerian Kesihatan Malaysia KKM mengesah orang ramai yang merasakan diri mereka mengalami masalah mental seperti stress, tekanan dan kemurungan di sebabkan apa juga perkara yang menyebabkan ianya berlaku seperti masalah rumah tangga, masalah ditempat kerja disarankan agar tidak bersendirian, tetapi meluahkan perasan dan berkongsi masalah mereka dengan bercerita dengan orang mereka boleh percayai.

ujian dass

Selain itu juga mereka boleh mendapatkan bantuan khidmat psikologi di klinik dan hospital kerajaan tanpa merasa malu

Apa Itu Ujian DASS KKM

ujian dass kkm

(DASS) merupakan satu Ujian Saringan Stres, Kebimbangan Dan Kemurungan untuk mengenal pasti simptom dan sebagai indikator awal sama ada anda perlukan rawatan kesihatan mental atau tidak.

Anda perlu menandakan pada skala yang disediakan keadaan anda dua (2) minggu yang lalu.

Ia dibangunkan pada tahun 1995 oleh Peter Lovibond dan Andrew J.K. Penyewa di Universiti New South Wales di Australia. DASS mengandungi soal selidik 21 item yang meminta responden menilai kekerapan mereka mengalami simptom tertentu pada minggu lalu. Gejala-gejala itu dikelompokkan kepada tiga subskala: kemurungan, kebimbangan, dan tekanan.

DASS merupakan ukuran kesihatan mental yang digunakan secara meluas dan disahkan. Ia telah terbukti boleh dipercayai dan sah dalam pelbagai tetapan, termasuk tetapan klinikal, penyelidikan dan komuniti. DASS boleh digunakan untuk menyaring masalah kesihatan mental, untuk memantau perubahan dalam kesihatan mental dari semasa ke semasa, dan untuk menilai keberkesanan rawatan.

DASS merupakan satu kaedah yang pantas dan mudah digunakan oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira tahap pendidikan atau latihan mereka. Ia adalah kaedah yang di iktiraf berkaitan kesihatan mental, penyelidik, dan sesiapa sahaja yang berminat dengan kesihatan mental mereka sendiri.

Walaupun begitu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengingatkan DASS MERUPAKAN BUKAN DIAGNOSIS. Untuk mendapatkan diagnosis anda perlu berjumpa dengan pakar perubatan atau kaunselor untuk mendapatkan nasihat yang tepat

Berikut adalah beberapa faedah menggunakan Ujian DASS:

 • Ia adalah cara yang cepat dan mudah digunakan.
 • Ia boleh dipercayai dan di gunapakai oleh kebanyakan pusat perubatan di seluruh dunia.
 • Ia boleh digunakan untuk menyaring masalah kesihatan mental, untuk memantau perubahan dalam kesihatan mental dari semasa ke semasa, dan untuk menilai keberkesanan rawatan.

Jika anda bimbang tentang kesihatan mental anda, anda boleh mengambil Ujian DASS dalam talian atau di mana-mana klinik dan hospital kerajaan.

Siapa Yang Perlu Buat Ujian DASS KKM?

Ujian DASS-21 boleh diambil oleh sesiapa sahaja yang berminat untuk menilai sendiri tahap kemurungan, kebimbangan dan tekanan mereka. Ia adalah instrumen lapor diri, yang bermaksud bahawa ia tidak ditadbir oleh profesional penjagaan kesihatan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa DASS-21 bukanlah alat diagnostik dan tidak boleh digunakan untuk menggantikan nasihat perubatan profesional.

Berikut ialah beberapa golongan yang mungkin mendapati ujian DASS-21 membantu:

 • Orang yang mengambil berat tentang kesihatan mental mereka
 • Orang yang mengalami gejala kemurungan, kebimbangan atau tekanan
 • Orang yang melalui peristiwa hidup yang tertekan, seperti kehilangan pekerjaan, perceraian atau kematian orang yang disayangi
 • Orang yang mengambil ubat untuk keadaan kesihatan mental
 • Orang yang sedang menjalani terapi untuk keadaan kesihatan mental

Ujian DASS-21 boleh menjadi alat yang berguna untuk mengenal pasti masalah kesihatan mental yang berpotensi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa ia bukan alat diagnostik dan tidak boleh digunakan untuk menggantikan nasihat perubatan profesional. Jika anda bimbang tentang kesihatan mental anda, sila berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan.

Ujian DASS KKM Online

Bagi anda yang ingin membuat ujian dass secara online, berikut beberapa sumber yang boleh membantu anda mencari profesional penjagaan kesihatan:

Keputusan Ujian

Selepas anda selesai menjawab semua 21 soalan DASS, keputusan ujian saringan minda sihat ini akan diberikan dan, anda boleh melihat tahap kesihatan mental dan dan minda anda yang akan di pecahkan kepada subskala:

 • Kemurungan,
 • Kebimbangan
 • Tekanan

Skor Skala Ujian DASS

skala ujian dass
 TahapKemurunganKebimbanganStres
Normal0-50-40-7
Ringan6-75-68-9
Sederhana8-107-810-13
Teruk11-149-1014-17
Teruk Sangat15+11+18+

Sekiranya keputusan ujian ini adalah tidak normal atau di tahap sederhana, anda boleh muat turun atau cetak keputusan ujian ini dan bawa ke mana-mana Klinik Kesihatan (KK) berdekatan anda untuk diagnosa lanjut oleh pegawai perubatan.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!