Masa Takbir Raya Haji & Panduan Lafaz Takbir Aidiladha

Bilakah waktu takbir hari raya Haji? Adakah sama dengan Eidul Fitri atau ada perbezaan antara kedua-dua perayaan ini?

Takbir raya adalah keutamaan dan Sunnah untuk kita amalkan. Namun begitu, terdapat perincian dan perbezaan antara takbir untuk Eidul Adha dan Eidul Fitri. Mereka adalah seperti berikut:

Takbir Raya Haji : Takbir Mursal dan Muqayyad

Takbir Mursal dan Muqayyad

Takbir pada hari raya adalah keutamaan yang menjadi sunnah untuk kita amalkan.  Jenis Takbir untuk ‘Idul Fitri

Para fuqaha membahagikan takbir hari raya kepada dua kategori; Takbir Mursal dan Takbir Muqayyad.

  1. Takbir Mursal : Dikatakan juga sebagai Takbir Mutlaq kerana amalannya tidak dikenakan waktu solat. Justeru, bermula daripada terbenamnya matahari pada malam Eidul Adha dan Aidil Fitri sehinggalah kepada takbiratul ihram solat ‘Aidiladha, disunnahkan untuk kita bertakbir dalam waktu ini. Ulama menyatakan bahawa amalan Takbir Mursal untuk Hari Raya Aidilfitri lebih diutamakan daripada Hari Raya Aidil Adha.
  2. Takbir Muqayyad: Amalan takbir seperti ini tertakluk kepada waktu solat fardhu (solat lima waktu). Jadi, apabila tiba waktu takbir ‘Eidul Adha, disunnahkan untuk kita bertakbir selepas menunaikan solat fardhu. Takbir Muqayyad hanya berlaku pada Eidul Adha dan bukan untuk malam Eidul Fitri. Namun, Takbir Mursal lebih dititikberatkan untuk Eidul Fitri. [1]

Beliau pernah bertakbir pada hari Arafah untuk solat subuh, dan dia mengganggunya dengan solat asar pada hari-hari terakhir Tasyriq.

“Rasulullah SAW sentiasa bertakbir pada hari Arafah selepas solat al-Ghadah (Subh) dan mengakhirinya selepas menunaikan solat ‘Asar pada hari terakhir tasyriq.”

Al-Hakim (1111) dengan sanad yang sah

Takbir ini dilakukan dengan kaedah jahar (suara lantang) sebagai kemuliaan umat Islam. Rujuk al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafi’e (1/559) oleh Syeikh Muhammad al-Zuhaili & al-Taqrirat al-Sadidah (halaman 347).

Masa Mula Takbir Raya Haji

Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, terdapat perbezaan waktu takbir bagi Aidil Adha dan Aidil Fitri. Kaifiat (kaedah) berikut ini kami kumpulkan dari tindakan Nabi SAW dan para sahabatnya, yang diturunkan kepada para ulama.

Waktu Takbir Muqayyad untuk Eidul Adha bermula dari hari Subuh Arafah dan berterusan hingga akhir ‘Ashar pada hari ketiga tasyriq. 

Maksudnya, apabila masuk Subuh 9 Zulhijjah , disunnahkan bagi orang yang tidak mengerjakan haji untuk bertakbir pada setiap akhir solat fardhu ‘Ashar 13 Zulhijjah , yang menjadikan waktu takbir. ialah 5 hari 4 malam. 

Akan tetapi, bagi mereka yang mengerjakan haji, sunnah takbir bermula dari ketika matahari telah melepasi kemuncaknya, iaitu Zuhur Eidul Adha (10 Zulhijjah) sehingga terbit fajar sadiq, iaitu Subuh ke- 13 Namun , jika mereka selesai tahallul kedua, maka bolehlah mereka bertakbir hingga solat ‘Asar, seperti yang lain.

Di sini, kami memetik kenyataan daripada Sabila al-Muhtadin (halaman 57) oleh Sheikh Muhammad Arsyad al-Banjari:

“Takbir (bagi mereka) yang tidak menunaikan haji bermula dari hari Subuh Arafah, iaitu hari kesembilan [Zulhijjah] hingga ‘Ashar hari terakhir tasyriq”

Kedua, daripada kitab Kifayah al-Muhtadi (Halaman 103) oleh Syeikh Muhammad Nur bin Muhammad bin Isma’il al-Fathani:

“Bermula dari selepas menunaikan solat Subuh hari Arafah hingga selesai solat ‘Asar hari terakhir tasyriq”

Ketiga, daripada kitab Bughyah al-Tullab (halaman 233) oleh Syeikh Daud bin Abdullah al-Fatani, seorang ulama dunia Melayu yang berilmu seperti berikut:

“Dan Takbir Muqayyad juga dilakukan pada hari Eidul Adha, bermula dari hari Subh Arafah bagi mereka yang tidak menunaikan haji sehingga menunaikan solat ‘Asar hari tasyriq yang terakhir”

LAFAZ TAKBIR RAYA HAJI / AIDILADHA

lafaz-takbir-raya-haji

Ada beberapa lafaz takbir yang diucapkan oleh para sahabat dan salafusolih.

Antara lafaznya ialah :

اللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Telah diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud r.a. adalah beliau mengucapkan :

اللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Ertinya : “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah. Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah.” (Musannaf Ibnu Abi Syaibah)

Diriwayatkan bahawa Ibnu Abbas r.a. mengucapkan takbir seperti berikut :

اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا ، اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا ، اللَّهُ أَكْبَرُ وَأَجَلُّ , اللَّهُ أَكْبَرُ ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

(Musannaf Ibnu Abi Syaibah).

Berkata Imam As-Son’ani :

وفي الشرح صفات كثيرة واستحسانات عن عدة من الأئمة ، وهو يدل على التوسعة في الأمر وإطلاق الآية يقتضي ذلك

Ertinya : “Dan tersebut pada syarah tentang takbir raya terdapat beberapa rupa yang banyak yang dikira elok di sisi imam-imam mujtahid. Dan ia menjadi dalil atas luasnya perintah bertakbir dan kemutlakan ayat menghendaki yang demikian itu.” (Kitab Subulusslam)

TAKBIR AIDILADHA YANG LEBIH PANJANG

Dan harus pula mengucapkan takbir yang lebih panjang seperti yang diucapkan olih umat Islam di Malaysia yaitu :

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْراً، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْراً، وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الْدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ،

لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ الْأَحْزاَبَ وَحْدَهُ

لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَ اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Berkata Imam As-Syafie :

وَإِنْ زَادَ فقال : اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا اللَّهُ أَكْبَرُ وَلَا نَعْبُدُ إلَّا اللَّهَ مُخْلِصِينَ له الدَّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَهَزَمَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ : فَحَسَنٌ

Ertinya : “Jikalau seorang yang bertakbir menambah dengan menyebut sebagai sebutan di atas maka ia adalah elok.” (Kitab Al-Umm)

Kesimpulan

Waktu takbir Eidul Adha dan Eidul Fitri berbeza antara satu sama lain. Namun, tujuannya adalah sama di mana ia bertujuan untuk mengagungkan Allah SWT pada hari-hari di mana Syarak menyuruh kita meraikannya. Inilah kemuliaan dan simbol agama kita yang mahu kita meraikannya dengan sepenuh hati sebagai manifestasi komitmen dan kepatuhan kita kepada Tuhan Yang Maha Esa.

Sumber : Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Baca juga :

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!