Intake Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca Sesi Oktober 2022

Tawaran kursus Bahasa jepun di Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca sesi Oktober 2022 kini dibuka. Ianya merupakan program kerjasama antara Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Organisation for Industrial, Spiritual, Cultural and Advancement (OISCA).

Untuk makluman anda Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca menawarkan Kursus Bahasa Jepun untuk asas dan Lanjutan.

Ini adalah pengambilan terkahir untuk tahun 2022. Sekiranya terlepas, anda boleh tunggu pengambilan untuk sesi tahun 2023.

Setiap tahun pengambilan akan di buat sebanyak 5 kali  iaitu pada bulan Januari, Mac. Jun, Ogos dan Oktober.

Selepas menamatkan kursus, graduan lepasan MARA-OISCA juga berpeluang untuk menjalani Latihan Industri di Jepun selama 3 tahun.

Apa Itu Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca

Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca oktober 2022

Kerjasama OISCA-Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah dimulakan selepas Memorandum Persefahaman ditandatangani antara Presiden juga pengasas OISCA International, Dr Yonosuke Nakano dan kakitangan kanan MARA pada tahun 1967 dengan objektif untuk meningkatkan keupayaan teknikal belia Malaysia .

Graduan MARA Institut Vokasional yang ingin mendapatkan kemahiran teknikal lagi di Jepun dikehendaki untuk menjalani pengajaran Jepun di OISCA-MARA Pusat Bahasa di MJII Beranang. Selepas menamatkan kelas Jepun, pelatih yang terpilih akan dihantar ke Jepun untuk menjalani latihan teknikal sebenar dan didedahkan kepada etika dan budaya kerja Jepun. Sebelum latihan sebenar, pelatih dikehendaki menjalani tiga bulan pengajaran intensif Jepun dan belajar budaya Jepun di OISCA College di Hamamatsu, Shizuoka, Jepun. Sejak permulaan program ini, kira-kira 1000 pelatih Malaysia pergi ke Jepun untuk menjalani latihan industri.

The OISCA Antarabangsa Malaysia Bab (OIMC) bertanggungjawab dalam menyelaras dengan OISCA Jepun dan MARA dari segi hal-hal pentadbiran dan susulan alumni selepas kembali ke Malaysia dari Jepun. OIMC menyediakan perkhidmatan perundingan direka untuk Alumni OISCA-MARA latihan industri, usahawan muda dan perniagaan kecil yang mencari untuk bersaing peralihan perniagaan terkini. Dengan kerjasama yang berjaya alumni bekerja sendiri atau pakar / pensyarah, OIMC juga menganjurkan seminar keusahawanan dan bengkel.

Syarat Permohonan

 • Bujang
 • Lelaki
 • Warganegara berumur 20-29 tahun
 • Lepasan Institusi Pendidikan MARA (IPMA)

Bidang Yang Diperlukan

Antara bidang yang diperlukan untuk calon memohon menyertai program ini adalah seperti ;

 • Teknologi Kejuruteraan Automotif
 • Teknologi Kejuruteraan Bangunan
 • Teknologi Penyejukan dan Penyamanan Udara

Tarikh Mula pengajian

Program ini akan bermula pada Oktober 2022 – Disember 2022 (2 bulan)

Kemudahan Yang Disediakan

Antara kemudahan-kemudahan yang disediakan kepada peserta kursus, adalah seperti berikut ;

 • Elaun Sara Hidup Bulanan
 • Asrama disediakan
 • Yuran pengajian ditanggung MARA
 • Peluang latihan industri di Jepun

Cara Memohon Pusat Bahasa Jepun Mara-Oisca

Permohonan boleh dibuat dengan mengisi borang permohonan melalui pautan berikut http://bit.ly/PusatBahasaMaraOisca

Maklumat Lanjut

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut berkenaan kemasukan,anda boleh layari facebook :https://www.facebook.com/MARAOISCAJapaneseLanguageCenter/ atau sila hubungi Pusat Bahasa Jepun MARA-OISCA di talian 03-87249344 atau melalui Whatsapps 011-13307312.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!