Hari Ibu : Tarikh, Tema, Sejarah & Sambutan di Malaysia

2023 Hari ibu di Malaysia akan di sambut pada 14 Mei 2023. Di Malaysia ianya bukan cuti umum, tetapi ianya adalah hari khas bagi meraikan golongan ibu dan semua yang mereka lakukan untuk keluarga mereka.

Terdapat banyak cara untuk menyambut hari istimewa ini di Malaysia. Sesetengah orang memilih untuk membawa ibu mereka keluar untuk hidangan istimewa, manakala yang lain lebih suka memberi mereka bunga atau hadiah lain.

Terdapat juga banyak acara dan aktiviti yang berlangsung pada Hari Ibu, seperti konsert, festival, dan pameran.

Tidak kira bagaimana anda memilih untuk meraikan, ia adalah hari istimewa untuk menunjukkan kepada ibu anda betapa anda menyayangi dan menghargainya.

Tarikh & Tema Hari Ibu 2023 di Malaysia

tema hari ibu 2023

Di Malaysia tarikh sambutannya ialah pada 14 Mei 2023. Di Malaysia juga, kerajaan tidak pernah mengetepikan golongan ibu dan wanita,, yang mana ianya turut mempunyai kementerian khas yang bertanggungjawab untuk melindungi dan menjaga hak dan kebajikan mereka iaitu Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Tema sambutan hari ibu 2023 peringkat kebangsaan ialah Ibu Suri Hatiku.

Sejarah Sambutan Mother’s Day

Mother’s Days atau Hari Ibu  berasal dari Amerika Syarikat pada awal abad ke-20. Anna Jarvis, anak perempuan Ann Reeves Jarvis, adalah seorang aktivis keamanan yang ingin mencipta hari untuk menghormati ibu atas pengorbanan dan sumbangan mereka kepada masyarakat.

Pada tahun 1908, Jarvis mengadakan perkhidmatan Hari Ibu yang pertama di Gereja Episcopal Methodist Andrews di Grafton, Virginia Barat. Pada tahun berikutnya, dia menganjurkan acara Hari Ibu yang pertama di sebuah gedung serbaneka di Philadelphia.

Usaha Jarvis untuk mempromosikan Hari Ibu berjaya, dan percutian itu dengan cepat merebak ke seluruh Amerika Syarikat. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson mengisytiharkan Hari Ibu sebagai cuti kebangsaan.

Hari ini, Hari Ibu disambut di banyak negara di seluruh dunia. Tradisi dan adat yang dikaitkan dengan percutian berbeza dari satu negara ke negara, tetapi semuanya berkongsi matlamat yang sama untuk menghormati ibu dan keibuan.

Berikut ialah beberapa cara sambutan Hari Ibu di seluruh dunia:

Di Amerika Syarikat, adalah perkara biasa untuk memberi ibu bunga, kad, dan hadiah. Ramai orang juga membawa ibu mereka keluar untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam.

Di United Kingdom, Mothering Sunday disambut pada hari Ahad keempat Prapaskah. Ia adalah hari tradisi untuk keluarga menghadiri gereja dan untuk kanak-kanak memberi ibu mereka bunga dan hadiah lain.

Di China, Hari Ibu disambut pada Ahad kedua bulan Mei. Ia adalah hari untuk keluarga berkumpul dan menikmati hidangan istimewa.

Di India, Hari Ibu disambut pada hari Ahad kedua bulan Mei. Ia adalah hari untuk keluarga menunjukkan penghargaan mereka kepada ibu mereka dengan memberi mereka hadiah, bunga, dan tanda kasih sayang yang lain.

Tidak kira bagaimana ia disambut, Hari Ibu adalah hari istimewa untuk menunjukkan kepada ibu anda betapa anda menyayangi dan menghargainya

Baca juga : Koleksi Ucapan Dan Pantun Selamat Hari Ibu

Hukum Menyambut Hari Ibu Bagi Orang Islam

Dalam islam, menghormati ibu bapa merupakan perkara yang sangat di anjurkan dan

meletakkan kedudukan ibu bapa pada satu tempat yang tinggi kerana kewajipan berbakti dan menghormati mereka adalah besar selepas beriman kepada Allah dan menyembah-Nya serta tidak menyekutukan-Nya dengan sesuatu yang lain. Kewajipan menjaga dan berbuat baik terhadap kedua ibu bapa adalah kewajipan dan tanggungjawab anak-anak.

Dalam IRSYAD AL-FATWA KE-11: SAMBUTAN HARI IBU DAN BAPA, Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan ada menjelaskan bahawa sambutan hari_ibu itu tidak lain hanya sekadar istilah malah tiada larangan dalam islam untuk memuliakan kedua orang tua ibu dan ayah.

Hari ibu bukanlah perayaan seperti mana pada hakikatnya dalam islam perayaan dalam Islam hanya dua, iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Haji.

Menurut beliau lagi merayakan Hari Ibu dan Hari Bapa sebagai perkara yang tidak dibolehkan. Tetapi hendaklah dengan menepati beberapa syarat seperti ;

  • Menganggap Hari Ibu atau Hari Bapa sebagai penghormatan tambahan buat mereka, bukannya menyempitkan skop menghormati mereka hanya pada tarikh tersebut.
  • Tidak menjadikan ia sebagai satu bentuk perayaan dengan ertikata perayaan keagamaan, tetapi sebagai sambutan secara adat sahaja

Rujukan : Mufti Wilayah Persekutuan

Tidak kira bagaimana ia disambut, tidak perlu untuk menungu sambutan hari ibu 2023, jadikan setiap hari, adalah hari istimewa untuk kepada ibu bapa kita yang telah banyak berkorban untuk kita, sayangi dan hargai lah mereka selagi mereka masi hidup

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!