Gerhana Matahari Separa 20 April 2023 di Malaysia

MYSA- Gerhana Matahari Separa 20 April 2023 akan kelihatan di Malaysia, manakala Gerhana Matahari Anulus dan Gerhana Matahari Penuh) boleh dilihat di sebahagian Australia, Timor-Leste, Indonesia (Papua Barat dan Papua).

Kejadian gerhana matahari kali ini adalah sangat jarang berlaku iaitu dianggarkan sekali setiap dekad di mana kedua-dua jarak Bulan dan Matahari ke Bumi perlu berada pada kedudukan tertentu untuk fenomena ini berlaku.

Apa yang berlaku sebenarya pada 20 April 2023 ialah kejadian fenomena Gerhana Matahari Hibrid akan berlaku di Hemisfera Selatan mulai jam 09:35:34.3 dan berakhir pada 15:00:31.9 waktu tempatan. Fenomena tersebut (Gerhana Matahari Anulus dan Gerhana Matahari Penuh) boleh dilihat di sebahagian Australia, Timor-Leste, Indonesia (Papua Barat dan Papua)

Apa itu Gerhana Matahari Hibrid

Gerhana matahari hibrid, juga dikenali sebagai gerhana anulus-jumlah, ialah sejenis gerhana matahari yang jarang berlaku yang memaparkan ciri-ciri kedua-dua gerhana total dan anulus.

Semasa gerhana hibrid, saiz jelas Bulan hampir sama dengan Matahari, tetapi tidak cukup. Apabila Bulan lebih dekat dengan Bumi, ia kelihatan lebih besar dan boleh menutup Matahari sepenuhnya, mengakibatkan gerhana penuh. Apabila Bulan berada lebih jauh dari Bumi, ia kelihatan lebih kecil dan tidak menutup Matahari sepenuhnya, mengakibatkan gerhana anulus.

Dalam gerhana hibrid, laluan totaliti – kawasan di Bumi di mana gerhana penuh boleh dilihat – adalah sempit dan boleh berbeza-beza di sepanjang trek gerhana. Di sesetengah lokasi, gerhana mungkin bermula sebagai gerhana anulus dan kemudian beralih kepada gerhana penuh, manakala di lokasi lain ia mungkin bermula sebagai gerhana penuh dan kemudian beralih kepada gerhana anulus.

Gerhana hibrid agak jarang berlaku, menyumbang kurang daripada 5% daripada semua gerhana matahari. Ia berlaku apabila Bulan berada pada jarak tertentu dari Bumi dan pemerhati terletak di kawasan tertentu di sepanjang laluan gerhana.

Apa Itu Gerhana Matahari Separa

Gerhana matahari separa berlaku apabila Bulan menghalang sebahagian Matahari, tetapi penjajaran tidak sempurna dan Bulan tidak menutup sepenuhnya cakera suria. Ini mengakibatkan kawasan Matahari yang boleh dilihat kelihatan seperti bentuk bulan sabit, seolah-olah gigitan kecil telah dikeluarkan daripadanya.

Tahap gerhana separa bergantung pada lokasi pemerhati di Bumi, serta kedudukan relatif Matahari, Bulan dan Bumi pada masa kejadian. Di sesetengah lokasi, gerhana mungkin kelihatan sebagai gerhana separa untuk keseluruhan tempoh, manakala di tempat lain ia mungkin merupakan fasa separa ringkas sebelum atau selepas gerhana penuh atau gerhana anulus.

Lokasi Gerhana Matahari Separa 20 April

gerhana matahari separa 20 april 2023

Pada 20 April 2023, rakyat Malaysia akan berpeluang untuk menyaksikan gerhana matahari separa. Peristiwa angkasa ini berlaku apabila Bulan melintas di antara Matahari dan Bumi, menimbulkan bayang-bayang di planet kita dan menghalang sebahagian sinaran Matahari.

Selain daripada Malaysia, negara lain yang akan dapat melihat fenoma gerhana matahari separa ini adalah negara asia tengara seperti Hindia Timur, Australia, Filipina dan New Zealand.

.

Jadual Lokasi & Masa Gerhana Matahari Separa Pada 20 April di Seluruh Malaysia

gerhana matahari separa 20 april 2023 malaysia

Gerhana Matahari Separa akan bermula sekitar jam 11:00 am hingga 1:30 pm dengan litupan 2% di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan litupan semakin bertambah sehingga 43% di Sabah kerana bayang-bayang penumbra Bulan melalui di Malaysia pada waktu tersebut.

Jadi, bagaimana anda boleh menyaksikan peristiwa astronomi di Malaysia ini? Inilah yang anda perlu tahu:

Masa: Gerhana matahari separa akan berlaku pada 20 April 2023, bermula sekitar jam 2:12 petang waktu tempatan dan berakhir kira-kira jam 5:28 petang.

Lokasi: Untuk melihat fenomena ini diseluruh Malaysia, anda boleh merujuk jadual masa kejadian Gerhana yang akan dapat dilihat di seluruh Malaysia yang disediakan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Agensi Angkas Malaysia (MYSA), tetapi lokasi tontonan terbaik adalah di negeri timur Sabah dan Sarawak. Walau bagaimanapun, walaupun di bahagian lain negara, orang ramai masih boleh menyaksikan gerhana separa.

Cara Melihat Gerhana Matahari

Untuk keselamatan, bagi orang awam yang ingin melihat fenomena ini, adalah penting untuk melindungi mata anda semasa gerhana matahari. Melihat terus ke Matahari boleh menyebabkan kerosakan kekal pada penglihatan anda, jadi penting untuk memakai cermin mata gerhana matahari khas atau menggunakan penapis solar pada kanta kamera anda.

Jika anda berminat untuk merakam gerhana pada kamera, pastikan anda menggunakan penapis solar dan ambil langkah berjaga-jaga untuk mengelak daripada merosakkan peralatan anda.

Keterlihatan gerhana matahari juga akan bergantung pada keadaan cuaca, jadi perhatikan ramalan dan rancang dengan sewajarnya.

Pemerhati juga boleh menggunakan aplikasi astronomi seperti TheSky, SkySafari, Stellarium dan lain-lain untuk melakukan simulasi sendiri di lokasi masing-masing dan mendapatkan anggaran waktu fenomena tersebut berlaku. Anda boleh juga menyemak waktu dan laluan Gerhana Matahari tersebut dengan merujuk kepada peta gerhana interaktif oleh Xavier Jubier, http://xjubier.free.fr/…/HSE_2023_GoogleMapFull.html….

Gerhana matahari separa di Malaysia adalah peristiwa jarang berlaku yang menawarkan peluang unik untuk menyaksikan keindahan dan keajaiban alam semesta ciptaan Tuhan. Dengan persediaan dan langkah berjaga-jaga yang betul, anda boleh menikmati pemandangan cakerawala ini dengan selamat dan mencipta kenangan yang akan kekal seumur hidup mengenai fenomena alam yang jarang-jarang berlaku ini

Pada tarikh yang masa yang juga iaitu 20 April pengumuman hari raya adilifitri 2023 akan di buat untuk menentukan tarikh 1 syawal bagi umat islam di Malaysia

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kejadian gerhana separa pada 20 April 2023 ini, anda juga boleh melayari website Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Agensi Angkas Malaysia (MYSA) https://www.mysa.gov.my/

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!