Hari Raya Aidilfitri 2023 : Tarikh Cuti Umum & Cuti Sekolah KPM

Cuti Umum Hari Raya 2023 Malaysia & Tarikh Cuti Sekolah KPM Sempena Hari Raya Aidilfitri 1444H

Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan penting di Malaysia yang disambut oleh umat Islam di seluruh negara. Ia adalah masa untuk perjumpaan keluarga, pengampunan, dan pesta. Perayaan itu menandakan berakhirnya Ramadan, bulan puasa, dan renungan rohani, yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia.

Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemenangan bagi umat Islam menyambut penghujung bulan Ramadan yang mulia, di mana umat islam telah berpuasa selama 30 hari. Sambutan itu bermula pada hari satu Syawal, bulan kesepuluh dalam kalendar Islam. Umat ​​Islam bangun awal pagi untuk menghadiri solat Hari Raya khas di masjid, berpakaian terbaik, biasanya pakaian tradisional baharu dikenali sebagai baju kurung untuk wanita dan baju melayu untuk lelaki.

Tarikh Hari Raya 2023 Malaysia

Di Malaysia, tarikh penetapan hari raya aidilfitri akan di umumkan oleh penyimpan mohor-mohor besar raja-raja. Ianya tertakluk kepada hasil keputusan aktiviti cerapan anak bulan di 29 lokasi seluruh negara.

Tarikh awal jangkaan Hari Raya Aidilfitri 2023 bagi Malaysia ialah pada 22 April 2023 bersamaan 1 Syawal 1444H

Tarikh Cuti Sekolah KPM Sempena Hari Raya 2023

Di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri adalah cuti umum, bermakna sekolah dan banyak perniagaan ditutup pada hari tersebut. Sekolah-sekolah di Malaysia juga menyambut cuti umum lain sepanjang tahun, yang ditentukan oleh kerajaan.

Berdasarkan pengumuman dan jadual yang telah disediakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), memperuntukan 1 hari cuti tambahan bagi sekolah kumpulan A dan 2 hari cuti tambahan bagi sekolah kumpulan B sempena hari raya 2023 ini.

Manakala cuti pertengahan penggal 1 ,sesi 2023/2024 kumpulan A akan bemula pada
21.04.2023 – 29.04.2023

dan cuti cuti pertengahan penggal 1 ,sesi 2023/2024 kumpulan B akan bemula pada21.04.2023 – 29.04.2023

KUMPULAN A

Sekolah-sekolah yang terletak di kumpulan A adalah sekolah yang terletak di negeri-negeri yang cuti hujung minggu mereka jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu iaitu ;

 • Johor
 • Kedah
 • Kelantan dan
 • Terengganu

KUMPULAN B

Sekolah yang berada di Kumpulan B pula adalah sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu mereka jatuh pada hari Sabtu dan Ahad. Sekolah tersebut adalah sekolah di negeri ;

 • Perlis
 • Pulau Pinang
 • Perak
 • Selangor
 • Negeri Sembilan
 • Melaka
 • Pahang
 • Sabah
 • Sarawak
 • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 • Labuan dan
 • Putrajaya

Cuti Sekolah Hari Raya 2023

Bagi yang bekerja, untuk memudahkan anda merancang untuk memohon cuti sempena hari raya 2023 nanti,berikut di sertakan jadual yang lebih terperinci cuti hari raya 2023 kpm sebagai rujukan

cuti sekolah hari raya 2023
Sumber Fb : Muhamad Fariez
cuti sekolah hari raya 2023
cuti sekolah hari raya 2023

Jadual takwim cuti sekolah juga boleh di download menerusi https://www.moe.gov.my/takwim/kalendar-akademik-sesi-2023-2024

Sambutan Aidilfitri di Malaysia

Selepas solat, umat Islam pulang beraya bersama keluarga dan rakan-rakan. Kanak-kanak sering menerima duit raya, iaitu sejumlah kecil wang yang diberikan oleh orang tua sebagai tanda muhibah. Perayaan ini biasanya berlangsung selama dua hari, walaupun sesetengah keluarga terus meraikannya sehingga seminggu.

Hari Raya Aidilfitri merupakan peristiwa penting di Malaysia, kerana majoriti penduduknya beragama Islam. Sambutan itu dimeriahkan dengan makanan tradisional, antaranya ketupat, sejenis kuih beras yang dibalut daun kurma, rendang, hidangan daging berempah, dan lemang iaitu hidangan nasi likat yang dimasak dalam buluh.

Kesimpulannya, Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang bermakna di Malaysia, disambut oleh umat Islam di seluruh negara. Hari raya aidilfitri juga di kenali sebagai hari kemenangan bagi umat islam selepas berjaya menunaikan puasa di bulan Ramadan selama 30 hari dan merupakan satu masa untuk umat islam meraihkan dengan kegembiraan saling bermaaf-maafan semasa keluarga yang tersayang.

Bagi yang sudah lama tidak pulang ke kampung halaman, rancanglah cuti anda sebaiknya, semoga hari raya 2023 ini, anda dapat pulang ke kampung halaman berjumpa keluarga dan sanak saudara.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

Sertai Komuniti Kami

Dapatkan UPDATE terkini lebih pantas terus ke emel anda!